Sue Townsend

Sue Townsend (Leicester, 2 april 1946) is een Engels schrijfster, die vooral bekendheid verwierf met haar serie dagboeken over het leven van Adrian Mole.

Townsend is van eenvoudige komaf en werkte al vanaf haar vijftiende, onder andere als pompbediende bij een garage. Zij was al vroeg geïnteresseerd in literatuur en las veel. Na haar scheiding begon zij te schrijven, aanvankelijk voor het toneel. Maar al snel begon ze ook romans te schrijven.

Haar grote doorbraak kwam met het verschijnen van het eerste dagboek over Adrian Mole (The Secret Diary of Adrian Mole, aged 13¾) in 1985, een realistisch en humoristische beschrijving van het geestesleven van een jonge adolescent. Dit boek werd een onmiddellijk een wereldwijd succes, wat leidde tot een serie vervolgdelen en een toneelbewerking.

Daarnaast publiceerde zij een aantal romans, ook overwegend met een humoristisch karakter. Haar werken geven een humoristische kijk op de leefstijl en de politieke situatie in de periode waarin de verhalen zich afspelen.

Sue Townsend is nog altijd actief hoewel ze lijdt aan een ernstige vorm van diabetes. Hierdoor is ze inmiddels blind en kreeg ze bovendien een nier getransplanteerd van haar zoon.

Toneelwerken

Womberang (1979)
The Ghost of Daniel Lambert (1981)
Dayroom (1981)
Captain Christmas and the Evil Adults (1982)
Bazaar and Rummage (1982) – Fancy Fair (2010-2)
Groping for Words (1983)
The Great Celestial Cow (1984)
The Secret Diary of Adrian Mole aged 13¾ (1984)
Disneyland it Ain’t (1989)
Ten Tiny Fingers, Nine Tiny Toes (1989)
The Queen and I (1994)

Autobiografie

The Public Confessions of a Middle-aged Woman (aged 55¾)

(Bron: Wikipedia)